неділю, 1 жовтня 2017 р.

Нетрадиційні техніки



Акварель "по-мокрому" 
“Акварель по-мокрому”, або як її ще називають “англійська” акварель. Суть цієї техніки полягає в тому, що фарба наноситься на попередньо змочений водою лист. Ступінь його вологості залежить від творчого задуму художника, але зазвичай починають працювати після того, як вода на папері перестає «блищати» на світлі, тобто, папір має бути не мокрим, а саме сирим, вологим.

Такий спосіб роботи дозволяє отримувати легкі, прозорі кольори з м’якими переходами, такі важковловимі погодні стани як дощ, туман, сніг, відображення у воді, ну і, звичайно ж, небо, з його найніжнішими відтінками і легкими хмарками.
                                                                  














Гратографія
 
Гратаж — різновидність техніки гратографії. У роботі використовуються гострі інструменти для видалення чорної фарби з гладкої, спеціально підготовленої поверхні картону, внаслідок чого відкривається нижній шар на основі білої глини або крейди. В результаті вживання даної техніки утворюється ефектне і драматичне чорно-біле зображення.
 
Техніка гратажу почала користуватися величезною популярністю серед художників-графіків в першій половині XX століття; вона давала можливість створювати ефекти півтонів за допомогою контурів. Це добре видно на прикладі газет і журналів (віддрукованих на газетному папері), де якість репродукції, як правило, була вельми посередньою.
 
Гратаж і в даний час залишається по-своєму унікальним і виразним засобом малювання.
 


   


Свічка + акварель.
 
 Спосіб одержання зображення: дитина малює свічкою на папері. Потім зафарбовує аркуш аквареллю в один або кілька кольорів. Малюнок свічкою залишається білим.
 
       


Пласт картини
ВАМ ЗНАДОБИТЬСЯ:
 
  • Товстий картон, ДВП, скло.
  • Склянку води (маєте періодично зволожити руки).
  • Бавовняна тканина для рук.
  • Набір стеків різної форми
  • Різні зубчасті колеса, багатогранники, трубки і т. д.
  • Пластикові медичні або кондитерські шприци-для видавлювання пластичної маси.
  • Хороший пластилін. Тобто, який має яскравий колір, тонко розкачується , не сильно забруднює   руки.

Почати з ескізу на аркуші паперу. Виберіть колір зображення і фону, не забуваючи контраст і поєднання кольорів: жовтий елемент відображатиметься яскравіше на зеленому, синій на жовтому тлі, і т. д.

Потім оберіть потрібний вам формат  і виріжте  пластину з картону чи ДВП. Перемалюйте ескіз та приступайте до роботи пластиліном.











Малювання сіллю.
 
Виконуємо спочатку малюнок простим олівцем. Розфарбовуємо акварельними фарбами невелику ділянку малюнка. Посипаємо сіллю. Сіль вбирає зайву воду і прилипає до аркуша. Зайву сіль струшуємо. Продовжуємо роботу в тому ж дусі до кінця. Використання солі дає незвичайний ефект. Спробуйте — побачите. Сіль надасть роботі зернистості.
 
 
Малювання сіллю в баночках

Ці чудові склюяночки наповнені фарбованою сіллю і кропіткою роботою майстра. Чудова прикраса для інтер"єру, незвичайний подарунок близькій людині і ще один привід пишатись творчим здобутком! До речі, засипати сіль у скляночки, роблячи нескладні малюнки, можуть навіть дітлахи. Спробуйте!

Приготувати фарбовану сіль дуже просто. Для початку розведіть невелику кількість гуаші у воді, досягаючи потрібного віддтінку води. Потім по-троху залийте цю суміш у велику кількість солі, ретельно перемішуючи вилкою. Коли сіль стане вся мокра і перетвориться на круп"янисту кашу, поставте тарілку на декілька хвилин у духовку, щоб підсушити сіль. Тепер ще раз перетріть сіль вилкою і просійте через дрібне сито. Все, фарбована сіль у вас є! Тепер підшукайте потрібну скляночку і починайте ескпериментувати. А для налядності, прогляньте відео ролик, в якому дуже гарно показано, як створити прекрасний пейзаж у склянці.

 
      
 


Немає коментарів:

Дописати коментар